Fuel Gauge

They go by many names, P01, P59, VPW, '0411 etc . Circa 1999 to 2006. All VPW OBD2 PCMs.
User avatar
Posts: 774
Joined: Sat Dec 15, 2018 7:38 am

Re: Fuel Gauge

Postby Gampy » Fri Nov 20, 2020 8:23 am

It appears we are using different xdf's.
Pretty sure mine is based on the one over at Bored Truck Owners repository on GetHub, it is the only one I know of, there is no Advanced xdf.
I will check mine against it to be sure.

There are 129 total rows, all of them need to be flipped.

Just noticing the numbers are not exactly the same across the spread between the two, close though, they are definitely inverted.

My tools are having hex/decimal/imperial/metric conversion problems ... at math, I suck at best.
Temporary is a permanent problem!

Site Admin
User avatar
Posts: 6397
Joined: Sat Feb 28, 2009 8:34 pm

Re: Fuel Gauge

Postby antus » Fri Nov 20, 2020 12:55 pm

I think the Board Truck Owner repo is dead. The owner has gone and he doesnt appear to be accepting pull requests. The content might have been mirrored in to the snowman repo, so that is the one to look in. https://github.com/Snoman002/Engine-Tun ... e-TunerCat
See viewtopic.php?f=42&t=6537&start=90#p103266 There is also a clone of the other repo too. Im struggling to navigate it, lots of structure, not as much content. Might need some work yet. Hmmm.
Have you read the FAQ? For lots of information and links to significant threads see here: viewtopic.php?f=7&t=1396

User avatar
Posts: 774
Joined: Sat Dec 15, 2018 7:38 am

Re: Fuel Gauge

Postby Gampy » Fri Nov 20, 2020 1:18 pm

Yea, two there, I'm going to have to do some comparing to figure out what one I have for sure ... Gonna take me a bit O time.
I need to know anyways ...

I do know it was the one from the PcmHacks repo.

I think it's 12587603_release.xdf from the Snowman repo.
Temporary is a permanent problem!

User avatar
Posts: 774
Joined: Sat Dec 15, 2018 7:38 am

Re: Fuel Gauge

Postby Gampy » Fri Nov 20, 2020 3:48 pm

Ok, I am using this xdf: 12587603_RC1.xdf

And I have finally correctly extracted the exact data from your STOCK_2003 Tahoe 12579405.bin posted here.
I can now repeat my steps on known data and it comes out correctly, so I am very confident it's 100% correct.

Sorry I have been so confusing, it has been a curve of education on my part ...

Paste this to the TunerPro table called: Primary Fuel Level Vs Fuel Gauge Sender A/D Counts
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
0.000000
1.126859
1.250689
1.374520
1.498351
2.001928
2.373420
2.749040
3.000829
3.376448
3.747940
4.251518
4.499179
5.498080
6.001658
6.373150
6.748769
7.248219
7.500008
7.999458
8.498909
9.501937
10.001387
10.500837
11.000287
11.499737
11.999188
12.498638
13.501666
14.001116
14.376736
15.000016
15.499467
16.250706
17.001945
17.501395
18.248506
18.999746
19.750985
20.250435
20.749885
21.249335
22.248236
22.999475
23.498925
23.998375
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
26.000304
Last edited by Gampy on Sat Nov 21, 2020 12:25 am, edited 2 times in total.
Temporary is a permanent problem!

User avatar
Posts: 34
Joined: Sun Sep 06, 2020 10:04 pm

Re: Fuel Gauge

Postby yoheer » Fri Nov 20, 2020 7:49 pm

I use 2 xdfs
One is the same as you posted.
Second is 12587633_release.xdf from Snowman's repo. wich is full of comments and locked for editing with password
"Release" file has only one table Fuel gauge calibration
1.jpg
1.jpg (40.47 KiB) Viewed 141 times

Concerning RC1 there is that table you told above.
it has 256 values
2.jpg

User avatar
Posts: 774
Joined: Sat Dec 15, 2018 7:38 am

Re: Fuel Gauge

Postby Gampy » Fri Nov 20, 2020 8:33 pm

PM'd it to you, didn't want to post it.

The error message is because it was saved as UTF-8, it must be RAW ASCII Text ... A modern editor issue.
Last edited by Gampy on Fri Nov 20, 2020 8:53 pm, edited 1 time in total.
Temporary is a permanent problem!

User avatar
Posts: 774
Joined: Sat Dec 15, 2018 7:38 am

Re: Fuel Gauge

Postby Gampy » Fri Nov 20, 2020 8:51 pm

12587603_release.xdf is produced by user LRT, I do not support locked works ... Locked works are self centered, and not in the Spirit of Community.

Yes, that table in RC1 is the correct table, there are only 129 rows ... Notice the Counts jump by two.

However, you are seeing them in decimal, I see them in hex, I posted them in hex, it looks like you need them in decimal.
Maybe I need to learn more about TunerPro's settings.
Last edited by Gampy on Sat Nov 21, 2020 12:23 am, edited 1 time in total.
Temporary is a permanent problem!

User avatar
Posts: 34
Joined: Sun Sep 06, 2020 10:04 pm

Re: Fuel Gauge

Postby yoheer » Fri Nov 20, 2020 9:12 pm

Thank you, i'll try

what about this table?
Fuel Gauge Sender Output %PWM Vs. % Fuel Level

User avatar
Posts: 774
Joined: Sat Dec 15, 2018 7:38 am

Re: Fuel Gauge

Postby Gampy » Fri Nov 20, 2020 10:08 pm

This is what's in your Os 12579405 for that table and is also what I first posted.
100.000000
99.003906
84.902344
73.769531
64.003906
54.863281
45.703125
35.898438
24.902344
11.308594
0.000000
Temporary is a permanent problem!

Posts: 193
Joined: Wed Dec 06, 2017 1:02 pm

Re: Fuel Gauge

Postby Vampyre » Thu Dec 03, 2020 5:52 am

the file you got is probably from a van, it uses the same old school sender it always has that reads backward from 99 up gm vehicles, if you can find any other truck file with the same os and segment swap the system you will be good.

why did you os swap it to begin with ?? just wondering

PreviousNext

Return to GM LS1 512Kbyte and 1Mbyte

Who is online

Users browsing this forum: joukoy and 2 guests