Trouble connecting to ecu

Holden Delco ECU and PCM Tuning
Posts: 2
Joined: Mon May 23, 2016 7:19 pm

Trouble connecting to ecu

Postby Blown vl » Tue Oct 09, 2018 5:17 pm

I have had my old computer die recently and have now got a computer with the latest windows.
After installing tuner pro and connecting the cable it wants a driver to install. I have been unable to find one at this stage.
Also in tuner pro in tools menu then prefences I have no data Acq./emulation tab???
Any ideas on this maybe a glitch on install?
Any help would be great
Thanks

User avatar
Posts: 256
Joined: Mon May 28, 2018 5:05 pm
Location: Country Victoria on a direct road to WINTON

Re: Trouble connecting to ecu

Postby oldn64 » Tue Oct 09, 2018 5:57 pm

Hello Blown VL,

the big question here is what is the cable? This will generally denote the driver to install. what ECU are you connecting to and do you know where the cable came from?

cheers
oldn64

User avatar
Posts: 1944
Joined: Fri Mar 14, 2014 8:37 pm
Location: Bacchus Marsh, Vic

Re: Trouble connecting to ecu

Postby Biggvl » Tue Oct 09, 2018 6:01 pm

And... is it tuner pro or tuner pro RT you have?
According to chemistry, alcohol is a solution...

Posts: 2
Joined: Mon May 23, 2016 7:19 pm

Re: Trouble connecting to ecu

Postby Blown vl » Tue Oct 09, 2018 6:14 pm

Running a vn ecu with a USB comms adapter bought off here, cable is just a run of the mill USB cable using tuner pro

User avatar
Posts: 9501
Joined: Sat Feb 28, 2009 9:05 pm
Location: Tenambit, NSW

Re: Trouble connecting to ecu

Postby Holden202T » Wed Oct 10, 2018 9:27 am

sounds like you need to get the drivers for the usb adaptor your using, if you dont know what they are thats probably going to make things hard.

User avatar
Posts: 4636
Joined: Sat Feb 28, 2009 8:38 pm
Location: Wellington NZ

Re: Trouble connecting to ecu

Postby delcowizzid » Wed Oct 10, 2018 11:34 am

Ftdi driver
If Its Got Gas Or Ass Count Me In.if it cant be fixed with a hammer you have an electrical problem

User avatar
Posts: 256
Joined: Mon May 28, 2018 5:05 pm
Location: Country Victoria on a direct road to WINTON

Re: Trouble connecting to ecu

Postby oldn64 » Wed Oct 10, 2018 4:37 pm

delcowizzid wrote:Ftdi driver


I agree with delcowizzid, but you might need to try a couple of versions. This will be the place to start https://www.ftdichip.com/FTDrivers.htm but you will need to know the chipset model to have a chance. My gut feeling is that it will be a 200 series but as I only have 1 808 here and that it is in my statesman and without a tuning board I cannot just have a look and guide further.

cheers
oldn64

Site Admin
User avatar
Posts: 5359
Joined: Sat Feb 28, 2009 8:34 pm

Re: Trouble connecting to ecu

Postby antus » Thu Oct 11, 2018 8:52 pm

Yeah this sounds like windows xp or older if it is our hardware. Windows 7 above dont need drivers beyond what automatically installs in windows. Get the no longer supported VCP drivers for windows xp (assuming..) here https://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm or run a newer version of windows, or if you are, let it connect to the internet and install the drivers automatically from microsoft. Tunerpro, oseplugin etc works fine in up to date windows 10, and still in windows 7.
Have you read the FAQ? For lots of information and links to significant threads see here: viewtopic.php?f=7&t=1396

Return to Holden ECUs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests