Switch from code 59 to 12P

American Delco GM ECUs and PCMs, ALDL, OBD 1.5.
User avatar
Posts: 4795
Joined: Sat Feb 28, 2009 8:38 pm
Location: Wellington NZ

Re: Switch from code 59 to 12P

Postby delcowizzid » Sat Mar 02, 2019 9:52 pm

Ref angle should be correct how you have it set if that's what your old bin ran.did you set the kingflow to suit cylinder and injector size .maybe post a log of it cranking.you could give it a squirt of starting fluid to see if extra fuel will get it to fire enough to adjust fueling it could be either slightly rich or too lean and just windmill
If Its Got Gas Or Ass Count Me In.if it cant be fixed with a hammer you have an electrical problem

Posts: 82
Joined: Mon Dec 31, 2012 4:54 am
Location: LasVegastan

Re: Switch from code 59 to 12P

Postby 34blazer » Sun Mar 03, 2019 3:35 am

Injectors don't appear to be pulsing, I can get them to fire by manually triggering them, though. Spark ref angle is ok, verified with a light. Engine will fire after manually firing the injectors but will not stay running. Log shows the inj PW during cranking. Also used the kingflow calculator to determine the BPW, but I tried changing that just in case, still nothing.
Attachments
no_start1.xdl
(8.52 KiB) Downloaded 10 times
Image


Image

Posts: 82
Joined: Mon Dec 31, 2012 4:54 am
Location: LasVegastan

Re: Switch from code 59 to 12P

Postby 34blazer » Sun Mar 03, 2019 5:38 am

Pin D10 on the 165 is a ground, but I never connected a ground to that circuit. I'm wondering if that is the ground for the injector driver.....

Going to look around for a system diagram before I go connecting any ground to that circuit, just to verify
Image


Image

Posts: 82
Joined: Mon Dec 31, 2012 4:54 am
Location: LasVegastan

Re: Switch from code 59 to 12P

Postby 34blazer » Sun Mar 03, 2019 12:11 pm

Yep, that did the trick. Started up immediatley!

Code 55 which I think is due to no NB02, so I'll clear those flags.

I have flex table C set up as the water Methanol pump tester, but it doesn't seem to work the way I set it up.

X axis is TPS, Y axis is RPM. As TPS increases so does the DC% for the pump. RPM is 0-100. I deselected the bit for on only if engine running so I can test with the engine off.

Digital output bit is selected, I think that's right since I'm using a SSR and verified it's function manually. I have a signal wire at D12 per the pinout. Datastream shows 0.0 DC for Table C no matter how much TPS applied. Is there something I'm doing wrong with the setup?
Image


Image

User avatar
Posts: 4795
Joined: Sat Feb 28, 2009 8:38 pm
Location: Wellington NZ

Re: Switch from code 59 to 12P

Postby delcowizzid » Sun Mar 03, 2019 1:23 pm

The pin will be earth so if you have power into the relay then out to the d12 pin it should trigger
If Its Got Gas Or Ass Count Me In.if it cant be fixed with a hammer you have an electrical problem

Posts: 82
Joined: Mon Dec 31, 2012 4:54 am
Location: LasVegastan

Re: Switch from code 59 to 12P

Postby 34blazer » Sun Mar 03, 2019 2:55 pm

Yep, the SSR is set up for ground trigger and I can actuate it by grounding.

The ECM isn't commanding anything, though. Stays at zero
Image


Image

Posts: 82
Joined: Mon Dec 31, 2012 4:54 am
Location: LasVegastan

Re: Switch from code 59 to 12P

Postby 34blazer » Sun Mar 03, 2019 3:16 pm

Nevermind..... figured it out lol.
Image


Image

User avatar
Posts: 4795
Joined: Sat Feb 28, 2009 8:38 pm
Location: Wellington NZ

Re: Switch from code 59 to 12P

Postby delcowizzid » Sun Mar 03, 2019 4:51 pm

Haha least you're making progress got it running half decient yet
If Its Got Gas Or Ass Count Me In.if it cant be fixed with a hammer you have an electrical problem

Posts: 82
Joined: Mon Dec 31, 2012 4:54 am
Location: LasVegastan

Re: Switch from code 59 to 12P

Postby 34blazer » Sun Mar 03, 2019 5:14 pm

Just some time idling in the garage trying to wrap my brain around the IAT blend tables. Tomorrow I'll take it outout for a spin.

Does wideband learn actually tune the VE tables or use the BLMs?
Image


Image

User avatar
Posts: 4795
Joined: Sat Feb 28, 2009 8:38 pm
Location: Wellington NZ

Re: Switch from code 59 to 12P

Postby delcowizzid » Sun Mar 03, 2019 5:40 pm

Wideband learning only works with an nvram setup and adjusts the ve table directly. Where's your iat fitted
If Its Got Gas Or Ass Count Me In.if it cant be fixed with a hammer you have an electrical problem

PreviousNext

Return to US ALDL ECUs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest