TL866II+ds1245y programming

EPROM EEPROM SRAM NVRAM Flash chips, reading/writing hardware and software
Posts: 525
Joined: Sun Jun 06, 2010 9:59 am
Location: Perth

TL866II+ds1245y programming

Postby Dazza92VP » Fri May 10, 2019 12:02 am

hi guys ill give you the story of the issues im having just got my self a new tl866II plus programmer as my old desktop i had for programming decided to split the water cooler open and fry its self meaning i lost my ltp ports so i cant use my old willem pcb :rant: . now problem im having is i have 2 nvrams my one and a mates one here. my mates one he had for ages but never used it then when we finally got around to using it nothing no fire fans on right so i verified the nvram was the issue as mine worked in the ecu connected and started so figured possibly nothing was programmed before i had been sent or the battery went flat? and lost the info. so i used mine for a bit did some soldering and dropped some solder on to my nvram didnt realize tried to start same problem as the original one light on fans on no start no connection figured same deal hopefully. now got the programmer programmed them both have tried stacked and unstacked with both with no offset verifies fine reads back fine but still fans come on and check light with both of them map jumper on and off. im stumped as to where to go next im thinking maybe i fried a resistor or the tantalum capacitor on my nvram board but the ds1245y from mine still doesnt work in my mates and vica versa. can possibly have 2 dead boards and ICs

User avatar
Posts: 4979
Joined: Sat Feb 28, 2009 8:38 pm
Location: Wellington NZ

Re: TL866II+ds1245y programming

Postby delcowizzid » Fri May 10, 2019 1:51 am

What program are you using 12p? If so just burn the 128kb stacked 12p bin to the nvram with no offset and plug on a memcal and see if it goes instant fans at key on.
If Its Got Gas Or Ass Count Me In.if it cant be fixed with a hammer you have an electrical problem

User avatar
Posts: 4979
Joined: Sat Feb 28, 2009 8:38 pm
Location: Wellington NZ

Re: TL866II+ds1245y programming

Postby delcowizzid » Fri May 10, 2019 1:53 am

Also with the tl866 there's 2 versions of ds1245y you can choose one is called "test" obviously that one won't program the nvram its just a pin test choose the other ds1245y listing
If Its Got Gas Or Ass Count Me In.if it cant be fixed with a hammer you have an electrical problem

Posts: 525
Joined: Sun Jun 06, 2010 9:59 am
Location: Perth

Re: TL866II+ds1245y programming

Postby Dazza92VP » Fri May 10, 2019 8:58 am

Sorry forgot to say I’m using 12p have tried stacked and unstacked. That did catch me out for about 20mins with the test ds1245y. It programs and reads back fine with both but still fans come on also when I try to program the stacked bins the first section is just 00

Site Admin
User avatar
Posts: 5791
Joined: Sat Feb 28, 2009 8:34 pm

Re: TL866II+ds1245y programming

Postby antus » Fri May 10, 2019 1:46 pm

Yeah 12p is 32kb so you have 32k padding with 00, 32k of 12p, then the same again total of 128kb.
Take the RW jumper off and test again, it could be a problem on the rw line so data is being saved to the nvram where it should be reading instead. if it works with RW jumper off, check the wiring. Also try reading it after its been through the car and see if it still verifies.
Have you read the FAQ? For lots of information and links to significant threads see here: viewtopic.php?f=7&t=1396

Posts: 525
Joined: Sun Jun 06, 2010 9:59 am
Location: Perth

Re: TL866II+ds1245y programming

Postby Dazza92VP » Fri May 10, 2019 1:54 pm

I’ll try with the rw jumper off. I did try and read them after trying them in the car to see if for some reason they where getting corrupted but read fine and difference tool picked up nothing different between a standard 12p bin and the one I programmed onto the ICs

User avatar
Posts: 261
Joined: Sun Jan 25, 2015 4:21 pm
Location: Sydney

Re: TL866II+ds1245y programming

Postby j_ds_au » Sat May 11, 2019 6:11 pm

Sounds like your NVRAM chip is OK. Do you have an original memcal to make sure your ECU is working?

Joe.

Posts: 525
Joined: Sun Jun 06, 2010 9:59 am
Location: Perth

Re: TL866II+ds1245y programming

Postby Dazza92VP » Sun May 12, 2019 2:43 pm

Ecu works fine with another memcal in it still haven’t tried with write jumper off been flying around WA with couple of aviator clubs

Site Admin
User avatar
Posts: 5791
Joined: Sat Feb 28, 2009 8:34 pm

Re: TL866II+ds1245y programming

Postby antus » Mon May 13, 2019 1:20 pm

Im assuming they are, but just to be sure - are they definately genuine nvrams?
Have you read the FAQ? For lots of information and links to significant threads see here: viewtopic.php?f=7&t=1396

Posts: 525
Joined: Sun Jun 06, 2010 9:59 am
Location: Perth

Re: TL866II+ds1245y programming

Postby Dazza92VP » Mon May 13, 2019 2:29 pm

100% genuine or mine is at lease and I’d say my mate on is as well as it’s neverbeen used until now and is a genuine pcmhacking board I maybe doing something stupid with the programmer but I don’t know

Next

Return to Chip/Memcal Reading/Writing

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests